Hoe houden we droge voeten?

Een gesprek met fotograaf, stadskunstenaar en Picturiaan Anja de Jong gaat al snel over water. Ze komt uit een zeevarende familie, misschien ligt daar de kiem. Water is een belangrijk thema in haar fotografie en ook het onderwerp van haar tentoonstelling ‘WATERBERICHTEN’ die zaterdag (31 augustus) opent in de Kunstkerk. Op dertig groot formaat foto’s neemt ze de kijker mee op reis over het Eiland van Dordrecht tot aan de Noordzee om te laten zien hoe de regio omgaat met water. Of beter gezegd: met de voortdurende dreiging ervan. Onheilspellende beelden met dreigende wolkenluchten zijn het niet. Zo neutraal mogelijk fotografeert ze dijken, waterkeringen, buitendijks gelegen woonwijken als Plan Tij in Dordrecht, overstroomgebied de Noordwaard en de Nieuwe Dordtse Biesbosch, ooit landbouwgebied. Maar elke foto roept wel de vraag op: hoe houden we onze voeten droog nu door klimaatverandering de kans op overstromingen toeneemt?

In Dordrecht lopen de kades regelmatig onder bij hoge rivierwaterstanden. Dat trekt veel bekijks, maar weten de mensen wel dat de Voorstraat de laagste zeedijk van Nederland is? Zelf woont ze aan die straat en net als bij alle andere panden zitten in de voorgevel van haar huis klemmen, waarin waterwerende schotten kunnen worden geschoven. Eén keer per jaar rijdt een vrachtauto met schotten door de straat om te testen of ze nog goed passen. Een geruststellende gedachte. Maar zijn die 35 cm hoge schotten in de toekomst ook toereikend? Vragen waar ze via haar foto’s het publiek over wil laten nadenken. Want ze maakt zich zorgen over hoe we met de natuur omgaan.

‘WATERBERICHTEN’ is een vervolg op haar eerdere project Monuments of Climate Change over de eindeloze aanpassingen in het Nederlandse landschap om samen met het water te kunnen leven.
De tentoonstelling in de Kunstkerk duurt tot en met 13 oktober.

De Nieuwe Dordtse Biesbosch, aangelegd voor de doorstroming van water op het eiland. (Foto: Anja de Jong).